nuuu blev det bättre

Som Lilja brukar säga:-D.

Teckenspråk kursen idag gick klockrent, jag lär mig faktiskt! Kan nog påstå att andra runt omkring skulle bli förvånade av att se hur pass mycket jag skulle kunna teckna med en annan döv. Det är mycket kvar men det är ju faktiskt ett helt nytt språk.

Jag har målat och det har varit så roligt de senaste dagarna och framför allt rogivande, men det bästa av allt jag har INTE fått ont i ryggen. Jag brukar få oerhörda ryggsmärtor när jag målar men då har jag suttit nu har jag ordnat stå plats och det funkar ju så bra.

Så när man har försvunnit in i måleri världen och kastar ett öga på odlingen upptäcker jag att wow vad mycket som har kommit upp.

Idag fick farsan komma hem, kan tro att det var efterlängtat. Haha jag kan riktigt se dem nu sitta i soffan och kollar på typ hur man gör muttrar i Kambodja:-D.

Påtal om soffan där har jag landat nu och ska vara lite social med göbben min.



Besökt

pappa idag och han såg riktigt pigg ut får jag säga. Får eventuellt komma hem imorgon! Så jäkla bra och lättad framför allt lättad!

Imorgon ska jag visst plugga teckenspråk kl 10 såg ja. Har absolut ingen större lust alls. Men biter ihop och kör lektionen ändå. Är så extremt "hjärntrött" att jag glömmer allt, får nästan fundera på vad jag heter i efternamn. Jag tror de flesta i familjen har lidit med sömnbrist de senaste dagarna. Själv höll jag mig hela gårdagen för att inte visa ungarna sen när jag lagt
huvudet på kudden bröt Niagarafallen ut ordentligt, vet inte när jag somnade.
Tänk om någon bara kunde säga allt ihop kommer bli bra, med allt! det ena utlöser det andra sen sitter man där med sina "inre demoner" och slåss med. Jo de finns alltid där men när man mår bra och inte är orolig är de mer lätt hanterande:-).

Nu mer är jag klippt, rödhårig och känner mig aningen tom.






De växer

Det växer bra här hemma och mina plantor börjar bli monster stora. Nu är det dags att tänka på att sätta tilläggs belysning om jag vill ha dem fortsatt fina.



indiskbomull


tamarillo


carambola


pepino


tzimbalo


drakblods träd


Mammutträd


jordnöt


citronträd


lagerblad

Bara några av de som behöver mer ljus

Men du ser inte döv ut

En fras jag ofta får höra. Nehe jag får väl gå hem och hämta det stora guldiga hornet och trycka in i örat och rollatorn. Hur ser en döv ut? En liga som bara går i röda tröjor? Med en 50cm bred skylt runt halsen där det står varning döv! Vi hoppar runt på ett paraply som dr snuggles? Eller är vi så jädra ovanliga att ingen sett oss, vi kanske rent av är en ny art?! Är det därför ingen känner igen oss? När vi går på gator och torg är det en vakt som går bakom och larmar om "deaf man walking". Har du sett en döv "Ring Efterlyst!".

Jag vet att det inte syns att man är döv där av smälter vi in med alla andra. Men föreställ dig att vi ständigt varje dag under alla timmar får koncentrera oss på vad andra människor säger, vi måste vara ständigt på alerten och skärpta för att leva vårt liv socialt och i gemenskap med andra. När man sedan kommer till den dagen man är skit trött orkar inte koncentrera sig det bara rinner ur en "man orkar inte lyssna" då vill man komma ifrån alla intryck och bara vara isolerad från allt vad ljud heter för det är jobbigt jag lovar och just den dagen är det jobbigare än vanligt för då måste man förklara om och om igen varför ma inte lyssnar. Fast än man är trött för att man lyssnat för mycket. Frågar du något den där dagen så kanske du inte får ett svar kanske bara en nickning för att visa jag ser dig och du är hörd men man är så slut efter att ha lyssnat och koncentrerat sig så mycket under vecka att man inte har orken till mer.

hur man gör hasselnötssmör

Vi har mycket hasselnötter då det är träd/buskar längs med gården så de plockas och används!

Det är väldigt enkelt men tålamods krävande att göra smör på dem. Jag fick börja med att knäcka nötter till ca 200g.




Så ska de rostas lite i stekpannan eller i ugn 200grader i 5-10min vänd dem så att de inte blir brända.




Sen gnuggar man dem mot en handduk så att det bruna runt nöten lostnar (allt måste inte bort). nu är det bara att mixa! Detta kommer att ta lite tid innan nötterna ger ifrån sig oljan som gör dem till ett slätt smör men ge inte upp det kommer dem att göra! När du har fått till rätt konsistens så kan du antingen salta lite och använda som det är annars kan du gå ett steg till och göra nutella. Då tillsätter du socker, vaniljsocker och kakao. Smaka och bedöm hur du vill ha din nutella



Grejat hemma med pappa

Vi har fixat och dolat, han är bra min far! Vi har satt upp en lampa i köket, fixat hund/kattmat plats, satt upp en hylla, lagatlysrörs armatur till ödlan han har fått haft mitt växtarmatur innan, så nu har jag fått tillbaka det, jag har satt mer fröer och fler hade kommit upp idag. Vi har härjat flitigt sen han kom i morse helt enkelt. Lite bilder:


Kapade ut av en gammal bräda och satte fast på en möbel i köket.


skåpet som jag målade igår är uppe


Här har det kommit upp lite


pågående projekt den är nu lagad, slipad och målad ett par gånger återkommer med bild när den är klar detta är alltså innan jag gjort något med den en pigtittare från 70talet

Nytt i fönstret

Nu har det kommit upp lite nya växter i fönstret (sått från frö).

Kirmoja: Fruktträd vars frukter sägs vara de mest eleganta man kan äta till dessert.

Feberträd "Eukalyptus" Har använts mot många åkommor genom åren men idag främst som smaksättning och mot nervsmärtor

Citron Eukalyptus används bland annat mot myggor anses oxå vara en utomordentlig luft rensare

Malbarspenat en god spenat att odla i vinter

Microbel tomat är en dekorations tomat som blir drygt 30cm hög med många så goda och söta tomater

Ballongranka en rolig blomster växt

ostindiskt citrongräs går bra att odla som krydda i vinter doftar och smakar gott.

Barbadin: släkting med passionsfrukt. Avlånga välsmakande frukter









Tre dagar senare

Satte italjensk ruccola och tatsoi på torsdagen nu är de redan uppe



om några veckor är det bara att skörda och i med nya frön när en planta är förbrukad. Gratis sallad på vintern!

Har varit ute och knallat i skogen idag och vi hittade lite trattkantareller som ni ser


Har inte varit på hugget direkt men ändå gjort lite då och då, lagt in jalapeno bland annat och har dragit upp palsternackor de är gigantiska! Så de ska skalas och skäras till "pengar" koka en liten stund i vatten och salt sedan vacuumpackas och frysas in. Vi kommer att ha palsternacka långt in i nästa skörd.

odlings säsongen är över

Are you fucking crazy? Nu börjar den igen inomhus!
Här hityade jag en gammal byrå låda i boden, jag valde att ha den som den är för att jag tycker att den är vacker. klädde den invändigt med plast silvertejp är en väldigt bra uppfinning! Här har jag sått italjensk ruccola runt kanterna och tatsoi i mitten. Japanska och kinesiska bladgrönsaker är så underskattade! De är tåliga, växer bra och är användbara i mat. Ni kommer få se hur vackert det kommer bli med den flikiga ruccolan i en ljusgrön ton runt om och de mörkgröna tatsoi bladrn som växer i klasar i mitten. Detta går utmärkt att odla mitt i vintern över allt och det är bara två av många odlingsbara saker på vintern, varför inte lite kryddor under lysröret i köket? ja växterna klarar sig oftast under kallvita lysrör i bänkbelysning i kök. Vill du skörda tomat på julafton? det går utmärkt tiny tim funkar hela året och tar minimalt med plats, en annan som brukar frodas vintertid är passionsfrukt. Det finns många leta efter de som trivs i halvskugga/skugga


Låd odling grönsaker



Tiny Tim

över fullt

Överfullt med hasselnötter jag plockar och plockar hela tiden!


Men hasselnötter gömmer en obehaglig överraskning för de som inte vet, nämligen nötvivlar! Nötvivel är en skalbagge som på sommaren lägger ett ägg i en hasselnöt. Det kläcks sedan inne i nöten och blir en vit tjock larv. Denna larv går sedan från nöt till nöt och äter upp dess innehåll, faller sedan till marken och förpuppas. Man kan inte se vilka nötter som det är ett ägg i bara om Nötviveln kläckt och gnagt sig ut då blir det ett litet hål efter den. För att få bort alla angripna nötter lägger jag dem på en djup plåt och passar dem sen kommer den här killen in och hjälper till att förgöra dem


den feta proteinrika larven blir ett skrovmål för honom och jag blir av med ohyra. Han får mat och jag får friska nötter en win win situation. Hade jag inte haft honom så skulle jag få ha ihjäl alla larver som kommer ut. Men nu föder de en annan levande art ist:-)

jag är inte bitter

Vaknade vid nio och kände mig snurrig och det har hållit i sig. Testade att kolla febern.. jepp 38, 7 så lite varm var jag. Tog febernedsättande så hoppas att jag ska bli som folk när det verkat:-). Tänkte plocka nypon med Lilja sen när orken faller på, tar det lugnt just nu så febern får lägga sig.

Det är väl inte helt ovanligt med feber under pms/mens. Den här gången har det varit ordentligt och jag har funderat på att konvertera till man ist. Magen är på helspänn och humöret dalar upp och ner blixtsnabbt. Jag är extremt hungrig hela tiden.. ja jag mår sådär bra kan jag säga, men jag är inte bitter! Det inträffar en gång per månad och då kan man baske mig få vara så och man får må som man behagar! Samtidigt sitter jag och sneglar på allt jag kan göra och behöver göra, men tappar sugen helt under denna veckan, faktum är att jag kan inte ens rita eller något annat som jag brukar gilla att göra. De är bara lida pin under en veckas tid.. sen då kommer den harmoniska veckan efter kuddarna är mjukare än vanligt, man sitter bekvämare, man känner sig så bra!

Bara låta stormen dala av






Det är nötter över allt!

Det är nötter ute på träden, det är nötter på fb, det är fulla världen i nötter! Hur ska man hinna knäppa alla jäkla nötter?

Nä jag vill bara medela att jag har röda veckan och är trött på allt politiksnack. För helvete lär er spela fiol, bygg en lådbil, börja odla, ägna dig åt fetischer. Jag lovar jag hatar er alla lika mycket i minst 5dagar till och är du inte en tårta eller en 2kg edamer vill jag inte veta av dig.

Det är tisdag och jag planerar

Redan helgen, eftersom mina middags planer som jag hade helgen som var tänkte jag ta "om tag" denna helgen. Jag vill ha riktigt familjemys! Jag ska handla extrema mängder "gött" parkera min rumpa i mitt infesnahörn i soffan, plöja film efter film. Men det får mig faktiskt att vandra över i tankar att spelet jag håller på med gick ganska bra sist, man blir lite sugen på att spela. Om ni bara visste hur noga det är med spel här är en liten information lista om hur man spelar:

Man måste först se till att man har oömma kläder på kroppen, det ska vara bekvämt att spela och man får absolut inte frysa. Det är viktigt när man spelar att mysfaktorn är hög så tänd ljus! Du måste ha ett gäng kuddar att "dötta" bakom ryggen. Så kosten då? Dryck du bör hellst ha något som är gott och sött jag brukar ta någon form av dricka men absolut inte saft det känns inte bra nog för aktiviteten. Mat till då? har ni testat onlinepizzan? jag tycker att det är en jäkla bra kock! Du bör fylla på med "plock-gött" det är viktigt att ha något att tugga på hela tiden speciellt vid svåra lägen. Det är viktigt att du förbereder en balja kaffe ifall att du ska sitta till sent på natten. Det är ännu viktigare att du ser till att din sambo respekterar att man pratar inte om "har du sett de små skruvarna jag köpte, vad tycker du jag ska ha för färg på denna" Alltså man diskuterar inte sånt under krig. Sist men inte minst så ligg bekvämt och slappna av.



Ja alltså förlåt för stenen brorsan

Syskon när man är små, det kan liknas med att man gör allt som står i sin makt för att reta sitt syskon. Det tävlas om vem som kan mest, ska mest, springer snabbast, fiser högst, vem som får in fingret längst i näsan. Det är blodigt allvar för nu måste man tydligen vara bäst och kunna mest av flera olika individer. Som mor och far försöker man hålla ställningarna, dela likvärdigt, agera fredsmäklare och avstyra! Det där med avstyrning så har jag märkt att man får lite diplomatisk frikort om man har glass ibland är det inte mer än rätt att ta sin triumf i diplomatlådan. Det kan vara svårt och tro det men jag är själv en av de som levt i en syskonskara jag har en yngre bror. Ja alltså brorsan förlåt att jag råkade kasta en sten på dig, så morsan sprang ut i bara morgonrocken och jagade mig några varv i trädgården, alltså jag var helt bergis på att jag skulle träffa postlådan! ja jag vet att det låter osannolikt då postlådan låg 100m bort, men kanske den där dagen trodde jag att jag var en ryskkulstöterska i os. Det jag vill komma fram till är att när man är små och syskon så gör man ganska många saker som man kanske inte menar eller kanske borde. Så passerar man vuxen åldern och idag kan man skratta tillsammans "jävlar va förbannad farsan blev den gången vi sköt in en raket i lekstugan". De här små syskonbanden vi knöt som barn utvecklades från att dra varandra i håret, dra i morsans och farsans nerver varje dag i många år, till att vi blev två individer som kommer bra överens (trots den där stenen som skulle ha träffat postlådan)

Det var för dig

slutet på Augusti 2012 fick jag en vänförfrågan på Internet, en vänförfrågan som kom att förändra hela mitt liv för alltid. Efter mils långa konversationer på privatmedelande på fb stod det helt klart tills den kvällen du frågade "Du skulle du vilja hitta på något till helgen? Se på film kanske? Jag bestämde att svara ja. Du jobbade i en annan ort på veckorna så vi sysselsatte oss med att skicka miljontals sms. Jag märkte tydligt att du var nervös, du var nervös över att inte duga, jag var nervös för att jag kände mig inte ens levande vad fanns det att träffa hos mig?! Helgen kom och efter att vänt och velat gå hem tre gånger på vägen så tog jag tillslut beslutet att åka jag tänkt jag har inget kvar i mig själv så vad kan jag förlora på att träffa den man som fått mig så oerhört glad de senaste veckorna. Du mötte mig på vägen i dina svarta nikeskor med skrikgröna detaljer, du var nyklippt och såg pigg ut du gav mig en riktig kram, en så kram med en stor mängd ödmjukhet, en bestämd kram, sen dess har jag varit trygg i din famn. Jag var i själslig panik i den här perioden i mitt liv och jag vet att du kämpade hårt för att få mig på rätt spår, varje natt höll du om mig precis som du gör nu. Du gjorde allt för att få mig glad det kunde handla om 4kg satsumas clementiner på en torsdag för att du visste det älskar hon. Du tog dig tid att få reda på vilken mat gillar hon och den första rätten du bjöd mig på var just en favorit mosakka. Vi drack litervis med glögg, spelade ett urbota dumt tvspel som vi egentligen inte var intresserade av men gjorde vi inget annat så innebar det att vi satt som klistermärken på varandra. Vi är totalt olika men vi har delat våra bra olikheter och tillsammans blev de något bra. För sannerligen vad mycket bra vi ger varandra du gav mig ett liv jag gav dig livserfarenhet och hur man bäst håller sig optimistisk. Du gav mig intressen, jag låter dig ha intressen. Så min man jag vet att du inte kan sova om vi inte är i samma rum, jag vet att du funderar och grämer dig för saker. Sanningen är att jag kan inte heller sova utan dig och jag vandrar och grämer mig för lika tankar i tystnad jag med. Det viktiga du behöver veta i det här är att jag vill aldrig någonsin leva en dag utan dig. Det handlar inte om det gifta paret det handlar om ett par som älskar varandra så mycket att ingenting längre spelar någon roll. Jag vann livetslotteri jag vann allt jag någonsin önskat mig. Glöm inte att jag älskar dig!

politik min dotter

Om sisådär 8år kommer du att kunna rösta, mitt arbete tills dess är att lära dig om politik.
Låt oss säga att du tänker dig ett kungarike och i slottet lever kungarna de som har allt låt oss kalla dem moderater, de lever jämnlikt med sina drottningar som vi kallar för Folkpartiet och kristdemokraterna, i slottet lever även kungarnas och drottningarnas vänner de håller inte riktigt med de andra men för att hålla god vänskap stannar de ändå kvar de kallas för centerpartiet. utanför slottet lever folket, de arbetar och ser till att människor har det bra och att alla får lika vilkor de flesta av dem är socialdemokrater, här finns även en grupp människor som har förstått hur viktigt det är att slänga vårt skräp rätt du vet? som när jag ber dig släcka lampor efter dig för att det drar mycket onödig ström de kallas miljöpartiet och är goda vänner med socialdemokraterna. Så finns det en ännu mindre grupp människor som kallar sig för Vänsterpartiet de bråkar ofta med den sista gruppen jag kommer nämna nu. Det fanns en gång en grupp som var bråkig och jag din mor följde för flera årsedan dess dåliga uppförande på tv. Den lilla gruppen har växt sig större idag
De skyller det mesta av världens ont på invandrare de kallas sverigedemokrater, jag ska förklara detta lite bättre. När mormor och morfar var unga på 70talet tog Sverige in mycket arbetskraft från olika länder. Man kan säga att de tiotusentals utländskamänniskor byggde upp våra störrsta företag volvo, saab som gör bilar och många mer stora bolag. Många av dem arbetade på våra sjukhus bland annat. Min dotter jag vill påstå att sverigedemokrater är lite som arga moderater fast de vill utesluta så många människor som är precis som jag och du fast de kanske inte har något hem kvar i sitt land, de flyr från krig, de flyr från samma knäppa politik och ifrån början var de ändå med och byggde upp sverige. Så min dotter din mor är sådan att jag vill att du ska förstå att man inte kan skylla ont på människor som lever i landet, vi måste skylla på de som styrlandet, de som ska göra landet bra för oss och för ALLA! Det är väldigt viktigt att man respekterar andra människor under den graden att de respekterar dig med. Jag vill att du ska rösta med ditt hjärta inte styras in i en liten grupp arga människor som bara är missnöjda. Du måste förstå att de viktigaste frågorna är inte hur många invandrare som bor i sverige. Vi röstar för att din mormor och morfar ska ha det bra när de är gamla och behöver hjälp, att din lillasyster får det bra i skolan, att du kan bli sjuk och få hjälpen du behöver. Jag vill att du ska visa brinnande kärlek för dina medmänniskor min dotter, en dag kan du förändra det som nu byggs upp♥

Helgen

Helgen har kommit äntligen! Barnen ska åka till sin pappa ikväll och jag? ja jag ska rita svalor och förbereda middag, tänkte att jag skulle få lite egen tid med min man imorgon. Jag ska laga keema vilket är en indisk maträtt (perfekt om man odlar mycket chili) till detta har jag tänkt att göra tunna mjuka bröd. Sen ska det bli en tiramisu med baja päron lite om gjord variant den finns redan i hundratals olika varianter men jag ska göra min egen, recept återkommer jag med när det är testat har förhoppningar att det ska bli väldigt gott iaf!

Ja det är märkligt jag avskyr att laga "basmat" ex köttbullar och makaroner, bara tanken på det får mig att svettas. Så under veckorna måste jag förbereda en hel del innan ofta kvällen innan så jag i lugn och ro kan tillaga något mer givande än så annars flippar jag helt om jag stressad står en timme innan barnen ska hämtas och försöker komma på vad i helvete ska vi äta?! Ja jag kan nog inte beskriva i ord hur mycket jag avskyr att laga maten under veckorna! Men nu är det helg jag har tid och jag behöver inte stressa.

Jag ska även dra mig iväg och besöka en vän har jag tänk.




äpplen

Har fåt rikligt med äpplen och fyller skafferiet och frysen idag gjordes:

Äppel chutney
recept moddat av mig för vårt tycke och smak
Du behöver:
500g äpplen
1-4 chilifrukter jag använde 1 espelette, 1 black hungarian och 1 jalapeno (ville ha lite krut i min)
1gullök
1kryddmått kanel
1tsk curry
drygt en matsked ingefära
1dl ättika
2dl socker

Fin hacka löken och hacka chilin du får välja själv om du vill ha med plancettan och frön. Fräs med olja i stekpannan tills löken mjuknat. Nu hällde jag över allt till e kastrull och tillsatte äpplena som jag hackat till små kuber. I det samma åkte även ättika och socker i. Låt puttra i 30min smaka av klart!



Så har jag gjort en väldigt god äppelkaka recept kommer här:







odla för ett syfte

De flesta odlar för ett syfte äta, för syns skull, intressant växt och dvs orsaker.

Jag odlar mycket chilipeppar. Ja nu tänker många att usch va starkt. Men man behöver inte odla sorter som när du tuggar på tapetserar du väggen bakom med din avföring starka. Här är bara ett tips på goda aromatiska chilis till matlagning och givetvis hur jag gör. Skördar 2 stora chiuluacle negro och tar bort frö och plancetan (de vita skiljeväggarna), samma sak med en alma paprika och två små lombardo och en gul lök och diverse färska kryddor. Detta ska läggas på en typ av köttfärslimpa.


detta steks på låg värme för att släppa ut alla smaker. Under tiden kan ni sjunga björnen sover ungefär 4gånger eller som jag jagat hunden som smitit ett varv längs gatan.


Nu är det på sin plats, jag fräste upp lite bacon och la på oxå men det är absolut inte obligatorisk.. men jag vill tillägga att det är jävligt gött.. men som jag skrev det är ABSOLUT inte obligatorisk;-). Imot slutet kan man lägga på mer gött om man vill iform av typ ost? men det är heller inte obligatoriskt.. men åter igen vill jag tillägga det är gött!

In i ugnen och när den är färdig kan du servera den ihop med va faan du vill, jag tog potatis men det behöver absolut inte du göra jag säger bara att det är gött.. speciellt om man gör en god sås på stekflötet ifrån köttfärslimpan som kommer ur allt gött.

konsten att gro frön

De flesta tror att ljus är viktigt när man gror frön och har stora armaturer som hänger över frösådderna. Men faktum är att det är en minimal andel växter som behöver ljus för att gro! Man behöver alltså inget ljus för än fröt "slår i taket" och man ska plocka av plasten. det finns två viktiga aspekter när man gror frön: 1. vätska! vatten ger energi så fröet kan gro. Jorden/papperet ska vara konstant fuktigt men inte blött för att det ska kunna gro och aldrig torka ut. 2. värme! det ska vara 20-28grader ca jag tycker att mellan 25-28är bäst. Jaha då är det kört jag har ingen flashig extra utrustning iform av en värmematta eller liknande?!. Fel alla har ett kylskåp/frys ställ dem uppe på kylen där är det alltid varmt och där är det varmt av frysens elektronik dygnet runt.

Man kan i princip få frön att gro på vad som hellst bara det är fuktigt och varmt. Jag brukar fukta ett hushållspapper som jag sprider ut frön på lägger dem i en fryspåse, blåser upp den och knyter igen, där har fröerna en skyddad atmosfär, fukt och jag lägger dem på en varm plats. När en grodd börjar komma ut petar jag ner dem i uppdrivninskkärl. Sen är det flera frön som behöver en köldknäpp för att gå i gronings fasen, dessa frön åker in i kylskåpet. Den lilla delen av frön som är ljusgroende ställer jag i ett lämpligt fönster, men det är väldigt få som är beroende av ljus innan de grott. Det viktiga är att ha tålamod med växter en del gror på några dagar andra tar 4-8mån på sig, det enda du behöver göra undertiden är att hålla det fuktigt resten sköter naturen. Det finns i dag preparat som kan användas för att slippa att lägga frön i kyl i månader innan och få dem att gro innan. Preparatet fungerar på samma sätt som när fröet går igenom magen på "sin spridare" alltså genom ett djur, skalet mjukas upp, det får alla förutsättningar för att gro när det sedan sätts i jord/på ett papper. Detta är inga preparat som man nödvändigtvis måste ha det är bara en genväg för oss som redan bråkat länge med frön och har blivit otåliga:-D.


Jag är för föröka!

90procent av mina växter är från frö eller förökade från modersplantan. Majoriteten av växter går att föröka det är bara en fråga om tillvägagångssättet. Som fredskallan där tar man ingen stickling så jag väntar tills kallan har växt ur sin kruka, klyver dess rot på mitten och planterar dem i två krukor, då har man förökat till två plantor och så kan man fortsätta. Slingrande växter kan man med fördel ta topskott på det innebär att man tar toppen på en ranka drygt 10-15cm lång toppstickling, andra förökas med sidoskott eller kanske rent av bara ett litet blad! Jag beskär mina medelhavsväxter ganska så hårt inför vintern för de tappar ändå många blad vintertid och går som i dvala, beskär även citronficusen då den växt rejält under sommaren alla dessa sticklingar som jag beskärt från ficus, lager, citron åker ner i antingen i jord med plastpåse över eller i vas för rotbildning, framåt våren kommer de vara rotade och skjuter ut nya skott! En del exotiska frukter som jag har ute under sommaren tar jag sticklingar från tills nästa säsong, man bör tänka på att det kanske inte är värt att skapa plats att övervintra en växt i 45l kruka så skott/sticklingar är en bra grej där så gör jag med bland annat kapkrusbär. Man kan få roliga växter enbart genom att tjuva lite sticklingar hos vänner och familj och dessutom de flesta bryr sig inte om att du tar lite sticklingar från dem. Så byt/dela/föröka din växtlighet då blir du aldrig av med din favorit växt.



RSS 2.0